HÄMEENKYRÖN VANHA KANSAKOULU

KOULUKUVA 1800 – 1900 LUVUN VAIHTEESTA
Ajatus ylemmän kansakoulun perustamisesta Hämeenkyröön sai alkunsa kirkkoherran pappilasta ja kirkkoherran perheen tuttavapiiristä.
Kuntakokouksessa elokuussa 1869 kiinnitettiin voimakkaasti huomiota siihen epäkohtaan, joka vallitsi Hämeenkyrön kansanopetusoloissa. Kuntakokouksen puheenjohtajana toimi Juho Forsman ja paljolti hänen puheenvuorojensa jälkeen kokous yksimielisesti päätti perustaa emäkirkon luokse vakinaisen ja yleisen kansakoulun. Senaatti hyväksyi 1873 hämeenkyröläisten koulusuunnitelmat. Urakkasopimus voitiin hyväksyä ja koulu valmistui määräaikaan mennessä ja opetus pääsi alkamaan syksyllä 1875.
Koulussa oli kahtena ensimmäisenä vuonna vain poikaoppilaita, mutta myös tyttöjen opetukseen alettiin kiinnittää huomiota. Kuntakokous päättikin aloittaa myös tyttöjen opetuksen, koska tilatkin tätä varten olivat valmiina. Syksyllä 1877 otettiin ensimmäiset tytöt koulun kirjoihin.
Ensimmäistä koulurakennusta kohtasi pian onnettomuus. Tulipalo tuhosi sen 28.11.1877 perustuksiaan myöten. Palaneen koulun tilalle rakennettiin kuitenkin uusi ”vanhalle kivijalalle”. Se valmistui syksyllä 1878.

Koulukuva 1950 luvulta
Tilantarpeen ja kasvaneen oppilasmäärän vuoksi rakennettiin Hämeenkyröön uusi keskuskoulu vuonna 1966. Vuoteen 1986 vanhass koulurakennuksessa toimi erilaisia yrityksiä, kansalaisopisto ja vuokra-asuntoja, kunnes vuonna 1986 Frantsilan Kehäkukka vuokrasi koulun kunnalta. Vuonna 2014 Kehäkukan yrittäjäpariskunta Tiina ja Olli Ahonen ostivat rakennuksen kunnalta ja jatkavat toimintaansa Kahvila-ravintolana ja Frantsilan luontaistuotteiden myymälänä. Rakennuksessa toimii myös lukuisia paikallisia käsityöyrityksiä, kunnan matkailuinfo, Yrttien näytepuutarha. Paikasta onkin muodostunut merkittävä matkailu- ja vierailukohde myös ulkopaikkakuntalaisille .
Vanha koulurakennus jatkaa yli 140 vuotista matkaansa toivottavasti vielä pitkään